این روزها هرچند ابزار اطلاع رسانی و رسانه های جمعی بیش از گذشته در اختیار مردم قرار گرفته است اما همین کثرت رسانه باعث شده که تشخیص و تمیز اخبار درست از غلط در مواقع بحرانی، مانند آنچه این روزها با آن دست به گریبان هستیم، کمی دشوار به نظر برسد.
از طرفی به دلیل آنکه پس از اتفاقات پی درپی سال جاری شرایط روحی جامعه چندان مناسب نیست، آمدن کرونا و ریشه دواندنش در استان های مختلف موجی از نگرانی را در بین مردم ایجاد کرده است. در شرایطی که مسئولان پیش از اپیدمی فرصت داشتند درباره این بیماری بایدو نبایدها را گوشزد کنند، یکباره مردم را در هجوم حجم زیادی از اخبار عجیب وغریب رها کردند. اولین کشته های کرونا از قم آمد و روایت نزدیکان افراد درگذشته نشان می داد وحشت از کرونا چقدر در بین مردم زیاد است. این گزارش تلاش می کند به چند سوال ساده اما مهم شما درباره این بیماری ناشناخته پاسخ دهد. درباره اینکه اصلا چه زمانی باید تست کرونا بدهیم، چگونه با بیماران مبتلا برخورد کنیم و زندگی عادی مان را چگونه ادامه بدهیم. به گفته دکتر مردانی، متخصص عفونی و از اعضای کمیته مبارزه با کرونا، چهارمین محموله کیت تشخیصی کرونا از طرف سازمان بهداشت جهانی وارد کشور شده و تلاش است در اقصی نقاط ایران - به صورت مشخص مرکز هر استان - مراکز انجام تست کرونا برپا شود.
ویروس کرونا چگونه مبتلا می کند؟
دکتر ایرج خسرونیا، رئیس انجمن متخصصان داخلی به سوالات ما درباره کرونا پاسخ داد. به گفته او کرونا عمدتا از راه بینی و دهان و چشم وارد بدن می شود. عمده راه انتقال یا از طریق قطرات تنفسی یک ناقل در هوا است، یا اینکه دست آلوده باعث انتقال می شود. یادمان باشد برای اینکه از شر ویروس های این چنینی در امان باشیم، شست وشوی مکرر دست با آب و مایعات ضدعفونی الزامی است. کسانی هستند که عادت دارند دستشان را مدام با صورتشان تماس دهند، آنها باید یادشان باشد بیشتر دستشان را بشویند و محلول های ضدعفونی کننده را همیشه به همراه داشته باشند. او در ادامه افزود: باید هرکس به سهم خود تلاش کند از اشاعه بیشتر ویروس جلوگیری کند؛ یعنی از شرکت در مکان ها و مجامع عمومی خودداری کنیم. امسال برگزاری مراسم دیدو بازدید در نوروز را کاملا محدود کنیم و این عید را بدون دست دادن و روبوسی برگزار کنیم. نکته دیگر درباره استفاده از وسایل نقلیه عمومی است که باید هر چقدر می توانیم آن را محدود کنیم و مثلا به جای استفاده مداوم از مترو یا اتوبوس و تاکسی سعی کنید پیاده روی کنید. حتی تلاش کنید عید امسال را بدون سفر برگزار کنید.
علائم کرونا چیست؟
خسرونیا در پاسخ به این سوال می گوید؛ تب و لرز، سرفه و در موارد خیلی محدود گلودرد می تواند نشانه کرونا باشد. اما این بیماری با گلودرد شروع نمی شود. با بروز تب و بی حالی شدید و اسهال، بیشتر احتمال ابتلا وجود دارد و در صورت داشتن این نشانه ها برای انجام تست مراجعه کنید. فراموش نکنید تعداد کیت های تست محدود است و همین طور در دوره نهفتگی این بیماری شاید تست چندان موفقیت آمیز نباشد. یادمان باشد ممکن است ما دو هفته تنها ناقل کرونا باشیم و علائم بیماری ما دو هفته بعد پدیدار شود.
مشکوکان به ابتلا برای انجام تست کرونا به کجا مراجعه کنند؟
به گفته خسرونیا مراکز خصوصی این تست را انجام نمی دهند و هر آزمایشگاه خصوصی که چنین ادعایی می کند، ادعای آن کاملا کذب است. اصلا چنین روالی که هر فردی احساس کرد کرونا دارد، بلافاصله از او آزمایش بگیرند در جهان وجود ندارد. اگر مریضی علائم مشکوک شبه آنفلوانزا داشته باشد، توسط بیمارستان های دانشگاهی از او نمونه آزمایشگاهی گرفته می شود. برای مثال در تهران انستیتو پاستور و بیمارستان مسیح دانشوری، بیمارستان کودکان شهید فهمیده، بیمارستان رازی، بیمارستان لولاگر، مرکز آموزشی ضیائیان، بیمارستان امام خمینی و بیمارستان سینا جزء این مراکز هستند. البته با تدبیر وزارت بهداشت این مراکز به مسیریاب ها نیز اضافه شده اند و می توانید آنها را به صورت آنلاین پیدا کنید. باید باز تاکید کنم که مراکز خصوصی امکان انجام تست کرونا را ندارند و این تست فقط در بیمارستان های دولتی و مراکزی مرتبط و مورد تایید وزارتخانه انجام می شود.
آیا کرونا همه را می کشد؟
دکتر مردانی، متخصص عفونی و عضو کمیته کرونا، دراین باره می گوید: «به صورت کلی تنها ۲۰ درصد از مبتلایان علائم کرونا را نشان می دهند؛ یعنی ۲۰ درصد فرم شدید بیماری را می گیرند و نیاز به بستری پیدا می کنند. از این میان اگر افرادی باشند که بالای ۸۰ سال داشته باشند یا بیماری های زمینه ای نظیر بیماری ریوی، قلبی، سرطان، دیابت و هر بیماری ای که منجر به ضعف سیستم دفاعی بدن بشود داشته باشند، امکان اینکه کارشان به مرگ ومیر برسد بیشتر می شود و تا ۴۰ درصد نیز می رسد. درست است که این بیماری بین دو تا سه درصد مرگ ومیر دارد، اما کسانی که حال جسمی شان به دلیل آن تضعیف می شود بیشتر در معرض خطر هستند».
آیا کودکان کرونا می گیرند؟
خبر خوش این است که تاکنون هیچ کودک زیر ۱۰ سالی از کرونا نمرده است.
با وجود اینکه به صورت کلی داروی پیشگیری برای کرونا وجود ندارد، اما کودکان در برابر این بیماری مقاوم هستند.
مرگ و کرونا
اگرچه در حد دو تا سه درصد، ولی به هر صورت مرگ بخشی از بیماری کروناست و برای همین باید با آن هم بی رودربایستی مواجه شد و کسب آگاهی کرد. تا امروز به گفته منابع رسمی، هشت نفر بر اثر کرونا در ایران جان باخته اند. حسین نورانی نژاد، فعال سیاسی و سخنگوی حزب اتحاد ملت، پسرعمویش را در قم بر اثر این بیماری از دست داد. او در رشته توییتی به وضعیت غم انگیز شرایط این بیماران پس از مرگ به علت کرونا اشاره کرد. نورانی نژاد نوشت: «امروز پسرعموم به شکلی دردناک دفن شد. قصد کش دادن و آزردن مخاطب را ندارم اما واقعا مدیریت بحران، از کنترل تا درمان و حتا تدفین فاجعه است. انتظار داشتند خانواده در سردخانه جنازه را بین سایر جنازه ها پیدا کنه، نهایتا خودشان جنازه را درآوردند، خودشان بالای سر قبر بعد از اینکه فهمیدند جنازه کاور نشده، برادرش مجبور شده دست تنها و به سختی خودش انجام بده. پرسنل غسالخانه و بیمارستان از انجام امور این جنازه ها فراری اند. قاعدتا این کار باید توسط افراد مجهز و آموزش دیده باشد. به خانواده ها توصیه می شه که تنهایی تدفین کنند، اما نه کمک می شوند و نه مراقبت از ابتلا». رشته توییت نورانی نژاد باعث شد تا درباره تدابیر ویژه اتخاذشده درباره دفن این بیماران از رئیس سازمان بهشت زهرا سوال کنیم، اما سعید خال دراین باره پاسخ گو نبود و ما را به روابط عمومی شهرداری تهران ارجاع داد. غلام محمدی اما درباره این تدابیر توضیحاتی را به «شرق» ارائه کرد. به گفته محمدی، بهشت زهرا (س) در هماهنگی کامل با وزارت بهداشت فرایندی با پروتکل های مورد تایید این وزارتخانه از انتقال تا دفن ویژه بیماران مبتلا به ویروس کرونا را در دستور کار قرار داده و انجام می دهد، اما باید تاکید کرد که ضمن تسلیت به خانواده های افراد فوت شده بر اثر ابتلا به این ویروس، از آنها خواهشمندیم که در نظر داشته باشند باید همکاری لازم در این روند را با بهشت زهرا انجام دهند، چراکه فرایند تدفین این افراد با شرایطی خاص انجام می شود و محل ویژه ای در بهشت زهرا(س) برای دفن آنها در نظر گرفته شده و استفتائات لازم نیز در این خصوص توسط بهشت زهرا (س) اخذ شده است».در شهرهای دیگر البته هنوز خبری از روند و فرایند تدفین درگذشتگان این بیماری نیست. در قم آن طور که نزدیکان افراد فوت شده می گویند، هنوز هیچ برنامه و سازماندهی مشخصی برای این کار در نظر گرفته نشده است، اما لازم است یک دستورالعمل واحد و مشخص در این زمینه تدوین شده و به همه مراکز استانی و شهرستانی درگیر با این ویروس ابلاغ شده و از متولیان امور خواسته شود آن را اجرا کنند.
دیدگاه خود را بنویسید