خود درمانی نکنید

بارداری وضعیتی است که با تغییرات فیزیولوژیک بدن همراه است. تهوع ،  استفراغ، یبوست و ریفلاکس از عوارض شایع این دوران هستند. به‌دنبال بروز  عوارض مرتبط با بارداری و حتی مشکلات غیر مرتبط با این دوران مانند  سرماخوردگی یا عفونت‌های تنفسی معمولا زنان باردار دنبال خوددرمانی هستند و  چون اغلب آنها معتقدند که داروهای گیاهی نسبت به شیمیایی ضرر کمتری دارند  یا بی‌ضررند؛ این داروها را ترجیح می‌دهند.

 

دمنوش در بارداری

در مصرف دمنوش دقت کنید

در زمان‌های مختلف میزان مصرف گیاهان دارویی با توجه به مقتضیات زمانی  تغییراتی کرده‌ است. در سال‌های اخیر فراوانی استفاده از روش‌های طب مکمل و  به خصوص طب گیاهی بیشتر شده است. گزارش‌ها حاکی از آن است که در شهر تهران  حدود 42 تا 66 درصد مردم حداقل از یک روش طب مکمل و از این میان حدود 38  تا 54 درصد از درمان‌های گیاهی استفاده می‌کنند. در ضمن بررسی‌ها نشان داده  که خانم‌ها بیشتر از آقایان از این روشها استفاده می‌کنند.

دمنوش در واقع نوعی نوشیدنی است که در آن جزیی از گل، برگ، ساقه، دانه،  پوست میوه یا اجزای دیگر گیاهان دارویی که در آب قابل حل است به صورت خشک  یا تازه مورد استفاده قرار می‌گیرد. به این ترتیب که اول روی گیاه خرد شده  آب جوش می‌ریزند و به مدت 5-3 دقیقه در یک ظرف چینی یا شیشه‌ای می‌گذارند و  سپس مایع صاف شده را مصرف می‌کنند.

شیرین بیان و رازیانه نخورید

مصرف برخی از گیاهان دارویی چه به صورت دمنوش و چه به صورت سایر اشکال  دارویی روی سلول‌های جنین اثر مخرب دارند. بعضی گیاهان مثل شیرین بیان و  رازیانه سبب انقباض رحم و سقط می‌شوند. مصرف آویشن در مطالعات حیوانی سبب تغییرات روی اندازه جفت شده است.

 

دمنوش در دوران بارداری

دور شنبلیله را خط بکشید

زعفران و چای کوهی نیز سبب تحریک رحم و سقط شده‌اند مصرف شنبلیله علاوه بر ایجاد سقط سبب  ایجاد ناهنجاری‌های سیستم اعصاب مرکزی در جنین می‌شود. مرزنجوش نیز مسبب  ایجاد ناهنجاری در نوزاد متولد شده در مطالعات حیوانی بوده است. 

خطرناک‌ها را بشناسید

تعدادی از دمنوش‌های مضر در بارداری عبارتند از: دمنوش  زیره، دمنوش زعفران، دمنوش دارچین، دمنوش میخک، دمنوش انیسون، دمنوش  سیاهدانه، دمنوش مارچوبه، دمنوش کرفس، دمنوش جعفری، دمنوش شیرین بیان،  دمنوش بابونه، دمنوش پونه، دمنوش رازیانه، دمنوش شنبلیله، دمنوش آویشن،  دمنوش چای کوهی، دمنوش شوید، دمنوش گل ساعتی، دمنوش مرزنجوش. دمنوش نعنا  فلفلی نیز بهتر است با احتیاط و ترجیحا اصلا استفاده نشود. کلا مواد و  دمنوش‌های تلخ و تند برای خانم باردار مضر است و سبب مرگ جنین می‌شود. 

برای زنجبیل احتیاط کنید

ترکیبات زنجبیل چه به صورت دمنوش و چه به صورت سایر ترکیبات از سال‌ها قبل  برای درمان تهوع و استفراغ بارداری توصیه شده ولی در سال‌های اخیر احتمال  ایجاد عارضه با مصرف زنجبیل مطرح شده‌است. به همین دلیل مصرف آن در بارداری باید با احتیاط بیشتری انجام شود.

از عوارض عمومی گزارش شده از مصرف دمنوش‌های گیاهان دارویی می‌توان به  تهوع، استفراغ، سوزش سر دل، زردی نوزاد و مشکلات تنفس نوزاد اشاره کرد.


دمنوش لیمو زنجبیل

دم‌نوش به و سیب، دشمن تهوع

از میان دمنوش‌های گیاهان دارویی، دمنوش به و سیب را همراه هم یا به طور  جداگانه می‌توان به منظور بهبود بعضی از عوارض بارداری از جمله تهوع  بارداری پیشنهاد کرد. مصرف متعادل این دمنوش در بارداری بی‌خطر بوده و حتی  تا حدودی از بروز سقط جنین نیز جلوگیری می‌کند. 

زیاده‌روی نکنید

در هر حال هیچ دمنوشی به شکل بی‌رویه در بارداری توصیه نمی‌شود. بیشتر  مادران به دلیل توصیه دوستان و خانواده بدون داشتن اطلاعات کافی در مورد  دمنوش‌ها آنها را مصرف می‌کنند. بنابراین ضروری است مادران از عوارض و  فواید گیاهان مصرفی آگاهی داشته باشند و پس از اطمینان از ایمن بودن این  گیاهان بر سلامت مادر و جنین و در صورت توصیه پزشک معالج یا پزشک متخصص طب  سنتی ایرانی ازدمنوش گیاهان دارویی استفاده کنند.